(Nie)winne zagrzanie
Katarzyna Henschke   
Na dworze zawierucha, od rana siąpi zimny deszcz, a za godzinę kilku zmarzniętych na kość przyjaciół zawita do mojego domu. Co ja im podam? Przechadzam się w sklepie pomiędzy półkami i szukam inspiracji. Olśniło mnie dopiero przy przyprawach. Na rozgrzewkę najlepszy będzie grzaniec.

grzance2Grzane piwo z kardamonem

Składniki:
1l jasnego piwa
5 łyżek miodu gryczanego
6 łupin kardamonu
1 nieduża laska cynamonu

Przygotowanie: Do niewielkiego garnka wkładamy laskę cynamonu oraz miód. Dorzucamy całe łupiny kardamonu. Powoli zalewamy przyprawy piwem, tak aby nie utworzyła się piana. Gotujemyok. 5-10 minut na małym ogniu, aż piwo będzie ciepłe. Aby piwo było smaczne, nie wolno doprowadzić do zagotowania.


Najlepszą bazą do grzańca jest jasne piwo lub czerwone wino. Piwo przyrządzić można np. po staropolsku – z dodatkiem żółtka i sporych ilości cukru. Gęsty i piekielnie słodki piwny napój stanowił niegdyś przysmak polskiej szlachty. Spożywany zwłaszcza z rana, zastępował nieznaną w XVI wieku kawę. Ale to co wówczas było typowym szlacheckim śniadaniem, może nie przejść przez gardła dzisiejszych piwnych smakoszy. Tym bardziej nie skuszą się na popularny wśród chłopów gorący piwny napój z białym serem. Co innego piwo z miodem przyprawione korzennymi przyprawami, np. goździkami, imbirem i cynamonem.

Dla tych co za piwkiem nie przepadają, remedium na kapryśną pogodę może być grzane wino. W krajach nordyckich wpisany w bożonarodzeniową tradycję gorący korzenny napój jest nieodłącznym elementem rodzinnych spotkań i świątecznych jarmarków. Różnica występuje natomiast w jego nazewnictwie – w Szwecji pija się Glögg, w Norwegii Gløgg, w Niemczech Glühwine – oraz niektórych przyprawach i dodatkach. Efekt wypicia kubka jest wszędzie taki sam. Przyjemne uczucie ciepła…

grzance3Glögg

Składniki:
1 l półsłodkiego czerwonego wina
100 ml wódki lub akvavitu (opcjonalnie)
½ pomarańczy
1 nieduży korzeń świeżego imbiru
3-4 łupiny kardamonu
5-6 goździków
1 laska cynamonu
10 dag cukru
10 dag rodzynek
10 dag obranych migdałów

Przygotowanie: Korzeń imbiru obieramy. Dodajemy go razem z pokrojoną w plasterki pomarańczą, kardamonem, goździkami i cynamonem do wina. Podgrzewamy ok. 15 min i następnie dodajemy wódkę, cukier i rodzynki. Napój podgrzewamy kolejne 15 min. Nalewamy do wysokich kubków i posypujemy na wierzchu migdałami.